Amalgamske zalivke

Amalgam je zlitina živega srebra ( 50% ) s kovinami srebro, baker, cink, kositer.

Živo srebro je najbolj strupen element v tej zlitini in žal prepričanje, da je živo srebro "zaklenjeno" v zalivki,  ne velja več.
Strupeno izhlapevanje živega srebra s površine amalgamske zalivke je vendar končno strokovno dokazano.
Ob trenju se izhlapevanje živega srebra znatno poveča, to pa je vsakodnevno žvečenje, ščetkanje, škripanje z zobmi in seveda ob posegih na amalgamskih zalivkah.

Živo srebro je močan nevrotoksin, ki deluje na centralni živčni sistem, izziva nevrološke, avtoimune in številne kronične bolezni, kot tudi duševne motnje.
Velike koncentracije se izločajo preko ledvic, pljuč, debelega črevesa, žlez slinavk in jeter, zaradi česar so omenjeni organi še posebej izpostavljeni strupenim učinkom .Pomembno in najbolj neugodno pa je dejstvo, da se živo srebro kopiči v živčevju in ga sčasoma tudi poškoduje.

Leta 2002 je Maths Berlin, zaslužni profesor okoljske medicine iz leta 1991, vodil pri Svetovni zdravstveni organizaciji projektno skupino, ki je proučevala okoljska merila za zdravje z ozirom na amalgamsko živo srebro. Izledki raziskav so bili objavljeni kot znanstvena literatura po naročilu švedske vlade za zdravstvena vprašanja, povezana z uporabo amalgama. V poročilu je bilo navedeno: "Glede na dejstvo, da je živo srebro multikomponenten toksin, ki na več ravneh vpliva na biokemično dinamiko celice, amalgamske zalivke niso primerne za restavriranje zob".